Pajūris kvėpuoja šiauriniu vėju ir rūko, suryjančio net tiltą, kamuoliais. Labai linksma stebėti ką tas rūkas išdarinėja – tarytum laukinis gyvūnas vis ieško naujų ganyklų – tai užpuola tiltą, tai žvejų valtį, tai besikaitinančius saulėje. Ir gelia be skrupulų savo ledine prigimtimi. Brr…
Vis tik tai labiau įprasta, nei pakelti taip ilgai lauktą, bet neįprastą šilumą, kuri veiduose ir patižusiose smegenyse įspaudžia ne vien šypsenas.
Karščio užgultas Vilnius.Užsidegus žaliai šviesoforo šviesai, minu tėčio „kibiriuko“ pedalą su įkvėpimu, bet po akimirkos susigretinęs su manimi džipas, solidaus vyro rankomis ir mimikomis, man grūmoja. Šypsausi kaip saulė, kai prie sekančios sankryžos sustojame greta – čia juk ne magistralė – nepalėksi. Solidus ponas nepatingi atsidaryti langą ir savo grimasas išrėkti balsu. Juk ir aš karšta lietuvė – atsidarau langą. Gerai, kad saulė ne tik mano veide – sakau žmogau, nusiramink, neskubėk taip į širdies smūgį. Sakau , gyvenkim draugiškai – nesvarbu, kad tavo mašina keturiais varoma ir labiau blizga. O visai neseniai kažkam pasakojau, kad keliuose atsirado daugiau tolerancijos…
Draugė skundžiasi, kad rabarbarų nėra turgelyje – tai kaip gi bus, jei ryte aš visus supirkau.
Vienu užmoju prisiviriau rabarbarienės ir pasidariau rabarbarų salsą.
Rabarbarų salsa
0,5 kg rabarbarų
200 g kalendros (2 turginiai pundeliai)
100 g krapų ( 2 pundeliai )
100 g laiškinių svogūnų su visais gumbeliais
saujelė narcizalapių svogūnų
1-2 skiltelės česnako
1 a š druskos
100 ml aliejaus
galima dėti saują saulėgrąžų, bazilikų, raudonėlio
Toks žalias užtaisas vasarą visada budi mano šaldytuve – ar ant duonos užsitepti, ar su lavašu susukti, ar į sriubą įdėti – net ir mėsą galima pamarinuoti. Vis spausdavau citriną, bet rabarbarai tokiam žalėsiui suteikia ne tik ypatingai subtilų rūgštumą, bet ir masę.
Nulupę rabarbarus, juos supjaustome po 1-2 cm.
Visas žoles stambiai supjaustome.
Dedame į indą ir smulkiname smulkintuvu iki vientisos masės. Kai smulkintuvas dar buvo taisykloje, maliau su virtuviniu kombainu – taip gerai nesusimala, tačiau labai neblogai ir smulkūs gabaliukai.
Dar buvau Rimi radusi šviežios citrinžolės – alpstu nuo jos skonio ir kvapo , o salsa tampa labai aromatinga.
Saulėgrąžos suteikia kūną, o aliejus apjungia visas žoles į vienalytę emulsiją.
Rabarbarų salsa – šios vasaros favoritė.
Rabarbarai nustebino savo subtilumu – nei per daug rūgštu, nei agresyvu – lietuviškai vėsu
Su karščiu reikia elgtis atsargiai.