You are here: Pradžia » Užkandžiai » Baklažanų užtepas su turkiškomis lepioškomis

Baklažanų užtepas su turkiškomis lepioškomis

Vėl kišenės išsipūtė nuo surinktų kaštonų – juokiuosi, kad galėčiau rudenį gyventi po kaštonu –  stebėti kaip jie krenta, skyla, ridenasi. Pačiupinėti kiekvieną, apžiūrėti formą, dydį, pasidžiaugti kaip žvilga, kokia glotni oda.
Esu didelė kaštonų fanė, todėl visos kišenės ir barška kaštonais .
Nuostabus ruduo dar lepina saule ir joje spurdančiomis lapų spalvomis.
Grįžusi iš Turkijos, vėl šlovinu jos maistą. Ne vieną kartą bandžiusi savo virtuvėje iškepti pūstas turkiškas lepioškas, patirdavau nesėkmę, o šį kartą – viens – ir pavyko. O baklažanų užtepas – visiškas humusas, bet ne iš avinžirnių, o iš baklažanų. Baklažanų užtepas

Baklažanų užtepas

3 baklažanai (apie 1 kg )
1,5 v š tahini pastos (sezamų pasta )
1 skiltelė česnako
2 v š majonezo arba grietinės
aliejus pašlakstymui, saujelė granatų sėklų

Baklažanus kepam orkaitėje , kol odelė pradeda raukšlėtis – šį kartą vienas baklažanas sprogo – taip pokštelėjo, kad net pritūpiau iš netikėtumo, bet šitaip nutiko pirmą kartą – manau reiktų temperatūrą nusistatyti ant 120-140 laipsnių.
Kai atvėsta, nulupame odelę ir , įdėję majonezo, sezamų pastos ir skiltelę česnako, susmulkiname smulkintuvu. Druskos – pagal skonį.
Surečiame į dubenį ar gilesnę lėkštę, šaukštu padarome įdubimus, užpilame alyvuogių aliejaus, užbarstome granatų grūdelių.

Kai pašauname baklažanus į orkaitę, galime pasiruošti tešlą lepioškoms.Baklažanų užtepas

Turkiškos balioninės lepioškos – Ekmek

500 g kvietinių miltų ir dar šiek tiek pabarstymui
300 ml vandens
1 nubrauktas a š druskos
1 kiaušinis
3-4 g sausų mielių ( turėjau 11 g pakutį, tai atseikėjau maždaug trečdalį )
pabarstymui – juodojo sezamo ( aš barsčiau juodosiomis garstyčiomis)
Turkiškos balioninės lepioškos

Iš visų ingredientų išminkome tešlą, dedame ją į dubenį, uždengiame plėvele ir paliekame bent pusvalandžiui.
Lepioškų dydžiai priklauso nuo jūsų fantazijos – aš kočiojau įvairių formų, bet nedideles.
Vieną dalyką supratau – nereikia iškočioti itin plonai – tada lepioška neturi iš ko pūstis. Tinkamiausias storis – 2-3 mm. Jei iškočiosite iki 5 mm, bus išsipūtusi, bet kiek storesnėmis sienelėmis. Man dar labai patiko iškočiojus, išspausti formą puodelio pagalba arba peiliu suteikti kvadrato formą – tada nelieka nuo iškočiojimo storesnio kraštelio.
Apibarstom sėklytėm ir kepame maksimaliai įkaitintoje orkaitėje (250 laipsnių) apie 4 minutes.

Plėši (arba lauži, kai atvėsta) lepiošką, pakabini baklažanų humusą , trakšteli granato sėklytė…mintys nubėga ten, kur auga granatai…Turkiškos lepioškos

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>