You are here: Pradžia » Karštieji patiekalai » Koldūnai su bulvių įdaru (patingintiems)

Koldūnai su bulvių įdaru (patingintiems)

Pajūris po audros – tarytum nulaižytas didžiuliu liežuviu. Jūra vis šiepia nasrus, lyg būtų dar neprisivalgiusi. Vėjas, vėl niekais pavertęs žmonių triūsą, dykinėja tarp styrančių kopų sutvirtinimų. Jau kelintą savaitgalį vis siautėja audros, nes žiema niekaip nepadaro tvarkos – įpūstų gerokai šalčio, tai net ir vėjui siautėti būtų per šalta.

Užtai virtuvėje šilta ir saugu. Per Kūčias išbandžiusi ir sulaukusi pagyrimų, vėl darau kitokius koldūnus su bulvių įdaru. Vien pagalvojus apie juos, iš karto prisimenu močiutę – nesu nei mačiusi nei ragavusi tokių, kokius ji darydavo. Kadangi  aš taip ir neišmokau tobulai užlankstyti kraštelių koldūnams, tai vis randu būdų kaip to nedaryti (patingėti).

Koldunai su bulviu idaruIMG_2490

Koldūnai pritingintiems, su bulvių įdaru (4-6 asm)

400 g miltų
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
vanduo
Įdarui – 4 vidutinio dydžio bulvės
1 nedidelis svogūnas
truputis šoninės arba pievagrybių, nevalgantiems mėsos

Koldūnai su bulvių įdaruKoldūnai su bulvių įdaru

Nuskustas bulves išverdame .
Svogūną pakepiname su šonine (arba pievagrybiais)
Bulves sugrūdame, sudedame pakepintą svogūną.
Pasiruošiame tešlą – visada šiaušiuosi, kai nėra tikslių gramų ar mililitrų, bet kai jau šimtus kartų bandžiau pamatuoti, tai išsimušu iš tikslaus skaičiaus – be to, tai kiaušinis skirtingo dydžio, tai miltai kitokie, todėl vandenį pilu po truputį. Pradžioje tešla turi lipti prie rankų, bet ją intensyviai masažuojant, pasidaro švelni, lygi it šilkas.
Įdedame tešlą į maišelį ir paliekame bent valandai subręsti.
Padaliname tešlą į 2 dalis ir iškočiojame – maždaug 30 cm plčio, o ilgio – kiek jau išeina.
Pusę bulvių masės paskleidžiame ant tešlos, vieną kraštą palikdami neužpildytą (kad geriau suliptų).
Suvyniojame į dešrą. Tą dešrą supjaustome 2-3 cm storio gabaliukais ir dedame ant pamiltuoto padėklo (lentelės).
Toliau – arba kepame orkaitėje, arba ant keptuvės. Man skanesni kepti ant keptuvės, o kepti orkaitėje patiks tiems, kas labai jau vengia net lašo riebalų (keista, bet koldūnai nepritraukia riebumo kepdami) – bus sausi ir traškūs.
Galite išsivirti daržovių sultinį – aš dėjau viską, kas tą dieną buvo virtuvėje – galų gale net ir burokėlių tirščius po sulčių spaudimo sudėjau. Skonis – superinis, o su koldūnais – tai jau tikra puota.
Pripažinsiu, kad koldūnai skanūs net ir kitą dieną.
Gera patinginiauti :)

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>