You are here: Pradžia » Užkandžiai » Karšti sumuštiniai su daržovėmis

Karšti sumuštiniai su daržovėmis

Straipsnis „Lietuvos ryte“ priminė apie žaliavalgystę (nuoroda – jei neskaitėt). Pamenu, mano mama irgi tuo buvo susidomėjusi – visos palangės buvo nukrautos daigintomis sėklomis, džiovintomis išspaudomis iš visko, ką galima išspausti, nevalgomais „tipo duona“ paplotėliais.  Šaldytuvo durelėse skimbčiodavo estiško gyvybės eliksyro buteliukai… kol vieną dieną mama pasakė – viskas, daugiau savo pilvui nebevergausiu. Tokia tad mano patirtis su termiškai neapdorotais, džiovintais, raugintais ir fermentuotais produktais.

Elektroniniais laiškais pasklido informacija (sunku vertinti – ar tai rimta, ar juokai) apie žymų brazilų gydytoją Paulo Ubirataną, kuris teigia, kad nereikia širdies alinti fiziniais pratimais, nes jai skirta susitraukti tiek kartų, kiek skirta, o vertėtų pamiegoti per siestą. Kad valgyti mėsą – tai tiesiog mitybos efektyvumo strategija – kadangi karvės valgo žolę ir kukurūzus, o vištos – grūdus, tai valgydami mėsytę, koncentruotai gauname ir tai, kuo gyvūnai maitinosi. Brendis, alus, vynas – tiesiog distiliuota gerovė, o maisto kepimas augaliniuose aliejuose tik jį prisotina mums naudingomis medžiagomis. Nejaugi tikslas iki pat mirties išlikti sveikam su puikiai treniruotu kūnu – gal geriau per gyvenimą šuoliuoti „su daina“?…

Štai jums ir dvi nuomonės. Kurią palaikysite?

Šiandien svečiavausi viloje „Žvaigždė“ – ukrainiečių virtuvėje Palangoje. Apie jų verdamus barščius ir horilką jau sklinda legendos po visą Lietuvą, o mano mėgstami dirunai (bulviniai blynai) su prieskoniuota varške , grybų padažu ar silkute – tikrai verti apsivalgymo nuodėmės. Nežinau ar visi ukrainiečiai taip skaniai valgo, bet , atėjus į „Žvaigždę“, pasijunti lyg kalnų trobelėje prie židinio – šilta, gera ir jauku ( jeigu dar nešilta – gal pamiršote užsisakyti horilkos?) :)
Virtuvės šefė Nijolė mielai pasidalino Karštų sumuštinių su daržovėmis receptu – tai, ką puikiai galime paruošti kiekvienas savo namuose.

Karšti sumuštiniai su daržovėmis

Norma 4 sumuštiniams :
4 riekutės baltos forminės duonos
1 kiaušinis
1 v.š su kaupu majonezo
50 g fermentinio sūrio
¼ paprikos
½ mėlyno svogūno (jis švelnesnis)
1 pomidoras
žiupsnelio druskos ir čili pipirų

Dubenėlyje išplakame kiaušinį. Įberiam druskos ir prieskonius (visai nebūtinai čili – galite naudoti jums įprastus, kuriuos dedate daržovėms pagardinti). Dedam majonezą , išplakame.
Į plakinį sudedam tarkuotą fermentinį sūrį.

Daržoves – paprikas, svogūną ir pomidorą – supjaustome kubeliais ir , sudėję į paruoštą plakinį, išmaišom.

Paruoštą masę užtepame ant forminės duonos.

Sumuštinius, sudėję ant kepimo skardos, kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 7-10 minučių.

Paprasta, bet neprasta. Greitai ir laaaabai skanu – esu ragavusi ir be paprikos, bet su daug pomidorų.Skanu ir karšti ,ir šalti (vienos kelionės metu, draugė visą kelią mane jais maitino :)). Jei labai norisi, galima įdėti kumpio, pievagrybių. Traški duonelė su puriomis daržovėmis – puiki vakarienė, o vaikams – tiesiog mini pica :)

Štai jums ir netrukus ateisiančio advento vegetariškas patiekalas.

7 komentarų

  1. Labas Rytas! Kai perskaiciau si receptuka, net is dziaugsmo pasokau! :) Yra ir man teke tuos sumustinukus paragauti „Zvaigzdej“. Jie NEREALUS!!! Tiesiog burnoje tirpsta! Tad savo seimynai is karto pasakiau – si vakara karsti sumustiniai su darzovem! Tikrai nepatingekit! Pasidarykit! Nesigailesit!

    • Tikiuosi ir šeimyna šokinėja iš džiaugsmo :) Ar pavyko?

  2. Kaip tik visos dabar sėdim ir „lapnojam“ ką tik iškeptus sumuštinukus užsigerdamos kakava. Gavosi labai labai skaniai! Tikrai paprasta, bet nepaprasta! :)

  3. Ne, ruošiames pasninkui, o viena namų gyventoja, net neragautų su kumpiuku. :)

  4. O tai gal ir tų dirunų receptuką galima kur nors gauti? Ragavau Vilniuje „Leleko“ (ta pati kaip chebra kaip ir „Žvaigždė“) – nerealūs. Suprantu, kad tai „paprasta“ – juk bulviniai blynai. Bet gal vis dėlto yra kažkokių niuansų ir gudrybių?

    • Bandžiau ir ne kartą tą paslaptį išgauti – sako , kad visą rudenį ieško Dirunams tinkamų bulvių, bet kad ir Vilniuje ir Palangoje vienodas rado – kelia nuostabą :)
      Būtinai parašysiu, jei ką naujo pavyks sužinoti apie tuos stebuklingus blynus, nors man labiau patinka eiti į „Žvaigždę“ ar „Leleko“ jų valgyti nei pačiai juos kepti namuose :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>