You are here: Pradžia » Saldumynai » Pyragai » Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Praūžus audrai, tokia tyla – vėjas nurimęs, dangus aukštas ir žvaigždėtas – lyg nieko ir nebuvo – nei nuneštų šiltnamių, nei lūžusių medžių. O juk toks įvykis buvo ! Susitikę visi tik šurmuliavo, pasakojo kas kam ir kaip nutiko. Dabar vėl ramu. Kasdienybė.
Vakar draugė atsiuntė įdomią sentenciją – šeši iš dešimties lietuvių serga depresija, o likę keturi gyvena Londone :).
Pas mus šiandien šventė – anytos jubiliejus. Jai 85-eri, tai galvoju, po 80-mečio kiekvieni metai – jubiliejus.

Šia proga kepiau šokoladinį pyragą su kriaušėmis.

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

2 didelės kriaušės
4 v.š. citrinų sulčių
3 v.š. klevų sirupo

100 g juodojo šokolado
120 g sviesto
3 kiaušiniai
120 g cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
1 v.š. kakavos
240 g miltų
80 ml grietinėlės
70 ml kiaušinių likerio ( tokio neturėjau, tai pyliau svaraininės trauktinės)
1 a.š. kėlimo miltelių
3 v.š. abrikosų džemo

Pradžioje pasiruošiau kriaušes. Nulupau odelę, perpjoviau per pusę ir supjausčiau riekutėmis ( pasistenkite, kad kriaušė neprarastų savo formos). Taip supjaustytas kriaušes sudėjau į dėžutę ir apipyliau citrinų sulčių ir klevų sirupo mišiniu. Padėjau šaltai, kol paruošiau tešlą.

Šokoladą ištirpinau ant vandens vonelės.
Į kitą dubenį sudėjau minkštą (ne skystą) sviestą, užbėriau cukrų (vanilinį taip pat) ir išsukau iki baltos kreminės masės. Į ją po vieną sudėjau ir išplakiau kiaušinius (galima naudoti plakiklį).
Plakdama, supyliau ištirpintą šokoladą ( tik ne karštą :)).

Miltus sumaišiau su kakava ir kėlimo milteliais.

Dalimis sujungiau su sviesto ir šokolado mase, įpildama po truputį grietinėlės ir likerio (trauktinės).

Atsegamą formą išklojau kepimo popieriumi, ištepiau aliejumi. Sukrėčiau tešlą ( ji tokios konsistencijos lyg tiršti putėsiai ar minkšti grietininiai ledai) į formą. Ant viršaus sudėjau kriaušes – truputį paspaudžiau, kad kriaušių riekutės butų gulsčios.

Kepiau 50minučių 180 laipsnių orkaitėje ( geriausias testas – medinis pagaliukas – smeikite į vidurį – jei nelimpa, vadinasi iškepė).
Išėmusi iš orkaitės, aptepiau pyrago viršų karštu abrikosų džemu ir dar pakepiau 5 minutes.
Aš džemo neturėjau, tai džiovintus abrikosus ( apie 6 vnt ) susmulkinau ir paviriau klevų sirupo ir citrinų sulčių marinate, kuris liko išėmus iš jo kriaušes, po to sumaliau smulkintuvu, kad būtų vienalytė masė.

Kiek atvėsusį, pyragą išėmiau iš formos .

Rezultatas pranoko lūkesčius ! Kriaušės minkštos, bet nesutižusios, o šokoladinis pyragas toks purus ir lengvas – kaip akytas šokoladas ! Pagalvojau, kad šios tešlos pagrindu šventėm darysiu tortą su kokiu nors pertepimu.

Svarbiausia – anyta sužavėta ir paprašė recepto :).
Štai jums ir ilgaamžiškumo receptas – smalsumas naujovėms, taurelė brendžio ir puodelis kavos  su pyragu:)

3 komentarų

  1. Na, jei jau močiutė recepto paprašė, tai jis tikrai stebuklingas.:) Bandysim ir mes ką nors tokiu užburti :)

  2. recepte neparasyta kiek miltu deti….

    • Ačiū už pastabą – jau parašiau – 240 g :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>