Jaučiuosi lyg mokinukė, kuri neatliko namų darbų… bandau teisintis laiko stygiumi, susiklosčiusiomis aplinkybėmis, bet Kalėdos juk turi nugalėti.
Besiplaikstydama tarp sostinės ir pajūrio , negaliu apeiti vieno svarbaus pasiruošimo Kalėdoms punkto – Saldžiųjų dovanų gamybos.
45 eglutės sudalyvavo parodoje , pateko į „Vakarinės Palangos“ laikraštį , o viena jau nukeliavo net į Braziliją :), todėl užsidariau dviem dienom virtuvėje, kad galėčiau suruošti tradicines saldžiąsias dovanas .
Būtiniausiai – Imbieriniai sausainiai ( apie 60 vnt )
130 g sviesto
100 g rudojo cukraus
130 ml auksinio sirupo (tiktų ir medus)
1 trynys
400 g miltų
1 a š sodos
2 a š imbiero
1 a š cinamono
½ a š kardamono ir dar šaukštelis prieskonių mišinio
Glajus piešimui:
230 g cukraus pudros
1 a š citrinos sulčių
1 kiaušinio baltymas
Iš visų mano jau eilę metų kepamų imbierinių sausainių šitie man labiausiai patiko – namams taip pat – nenustoja kvepėti. Visada glajų darydavau iš morengų, o šį kartą pabandžiau iš baltymo – likau labai patenkinta (aišku, greičiau nepapieši – vis vien pusdienio reikia)
Darom tešlą – minkštą sviestą išplakame su cukrumi iki karamelinės spalvos puraus kremo.
Įpilame auksaspalvio sirupo (Dan Sukker), įmušame trynį, išplakame.
Suberiame miltus su soda, imbieru, cinamonu, kardamonu ir prieskonių mišiniu .
Atrodo, kad tešla nepasiduos būti minkoma, bet pabuvusi keletą valandų šaldytuve, tampa visai paklusni, nors ir sausa.
Atsipjauname gabaliuką, iškočiojame (aš kočiojau nedidelėmis porcijomis ant kepimo popieriaus), išspaudžiame norimas figūrėles, kepame skardoje, išklotoje kepimo popieriumi iki sausainiai įgauna rudą atspalvį.
Glajui – išplakame kiaušinio baltymą, suberiame persijotą cukraus pudrą ir šaukštelį citrinos sulčių. Gautą masę supilame į sandarų maišelį, prakerpame kamputį ir piešiam, piešiam…
Kalėdiniai kokosiniai kamuoliukai (apie 60 vnt )
Tai jokia naujiena – manau jau visi esate tokius kokosinukus kepę, tačiau lengvai rožiniai su spanguolėmis – puiki idėja Kalėdoms.
400 g kokoso drožlių
1 indelis (395 g ) saldinto kondensuoto pieno
1 citrinos nutarkuota žievelė
100 g džiovintų spanguolių ( arba vyšnių )
Kelioms minutėms pamerkiame spanguoles. Susmulkiname smulkintuvu arba smulkiai supjaustome .
Suberiame į dubenį su kokosais, saldintu pienu ir nutarkuota citrinos žievele. Maišom tol, kol masė tampa rožinės spalvos – jei jūsų spanguolės gerokai sudžiūvusios, prisiminkite natūralų dažą – burokėlių sultis.
Formuojame rutuliukus, dedame į skardą ir kepame 10-12 minučių 170O temperatūroje.
Greitai, paprastai, linksmai – puikią natą suteikia citrinos žievelė ir spanguolių gaivumas.
Pūstų ryžių ežiukai
Juokingai paprasta, bet kažkodėl visiems labai skanu
3 puodeliai pūstų ryžių
60 g sviesto
½ puodelio zefyrų „marshmallows“ – aš pirkau spalvotus
40 g baltojo šokolado
„Ežiukus“ paruošti – kelios minutės.
Puodelyje ištirpiname sviestą, sudedame pūstus zefyrus ir maišome, kol jie išsilydo.
Suberiame pūstus ryžius , išmaišome.
Suberiame smulkintą baltąjį šokoladą .
Formuojame „ežiukus“ – kol šilti, dar galime apibarstyti kokoso drožlėmis.
Lengva ir trašku.