Kažkoks stebuklas – Aukščiausioji Ministerija taip sutvarkė orus, kad per Palangos kurorto sezono atidarymą galėjai pamiršti, kad esi Palangoje Skaidri iki baltumo jūra, ievomis pritvinkęs oras, vaiskiame horizonte – tik
besileidžianti saulė (ir ją „nuleidžiantys“ tūkstančiai stebėtojų :)). Turbūt visiems buvo nusispjaut ant programoje numatytų renginių, nes pats „kiečiausias“ renginys – karštis, saulė, smėlis, jūra :). Ir supaisyk tuos žmones
Sezono atidarymo proga, atidariau rabarbarų sezoną. Pamačiau turgelyje tokius dar liaunučius stiebus ir iškarto užsidegė lemputė galvoje – „kompotas“ :), bet pasitariau pati su savimi ir nutariau, kad kompotas – labai jau neskalsu, geriau – pyragas.
Pyragas su rabarbarais
Tešla padui:
100 g sviesto
1/3 stiklinės cukraus
1 didelis kiaušinis
2 stiklinės miltų
žiupsnelis druskos , vanilinis cukrus (nebūtinai)
Įdarui:
300 g rabarbarų
1 kriaušė
2 nedideli obuoliai
½ a š cinamono
1 v š sviesto
3 – 4 šaukštai cukraus
1 nubrauktas v š kukurūzų krakmolo
Pasiruošiame tešlą.
Dubenyje gerokai paplakame minkštą sviestą su cukrumi. Įmušame kiaušinį. Plakame iki beveik baltų putų konsistencijos.
Suberiame miltus su druska. Išplakame.
Tešla gaunasi minkšta ir puri, bet nekočiojama. Laikome šaldytuve, kol pasiruošime įdarą.
Jei turite 600-1000 g rabarbarų, tai nei obuolių, nei kriaušių nebereikės – tik cukraus daugiau.
Kadangi aš rabarbarų kiek gavau, tiek gavau, teko draugėn imti obuolius ir kriaušę :), bet tas skonio tikrai nesugadino.
Nuluptus vaisius supjaustome kubeliais po 1-1,5 cm.
Keptuvėje išlydome šaukštą sviesto ir suberiame cukrų ir cinamoną. Truputį pakepiname, kol cukrus pradeda keisti spalvą – tampa kiek blizgus.
Suberiame vaisius, gerai išmaišome. Vaisiai išskiria savo sultis ir jose troškinasi apie 1 minutę.
Tuo tarpu šaukšte šalto vandens išmaišome nepilną šaukštą krakmolo, kurį supilame ant vaisių.
Pamaišome, bet nebeviriname.
2/3 tešlos paskirstome ant kepimo formos – tešla maloniai formuojasi. Subadome dugną šakute ir įkišame į 170 laipsnių orkaitę 10 minučių.
Išėmę iš orkaitės, supilame vaisius. Ant viršaus sutarkuojame ar kitaip užbarstome (tešla minkšta, todėl nelengvai trupinasi) likusią tešlą. Kepame apie 15-20 minučių – kol viršutinis tešlos sluoksnis paruduoja.
Pjausčiau jau atvėsusį – nežinau kiek lengvai pjaunasi karštas, bet karštą pavojinga valgyti , nes susikaramelizavusios vaisių sultys gali nudeginti liežuvį.
Jau taip padėjau atvėsti, kad pyragą prisiminiau tik kitą dieną
Puikumėlis. Padas lengvas ir purus. Rabarbarų gaivi rūgštelė mainosi su tvirtomis kriaušėmis.
Labai jau tinkantis vasaros pradžiai. Labai