You are here: Pradžia » Saldumynai » Pyragai » Pyragas iš anų laikų

Pyragas iš anų laikų

Vėl dairausi į senovinius receptus.
Pyrago receptas tiems, kam patinka sausi ir trapūs, be kvapiklių, puriklių ir dažiklių.

Senovinis pyragasSenovinis pyragas

Anų laikų pyragas

200 g sviesto
150 g cukraus
2 kiaušiniai
miltai (daugelyje senųjų receptų  rašoma, kad miltų tiek, kad galima būtų išminkyti tešlą) – bandžiau numatuoti, bet kadangi dėjau po truputį, tai skaičius tik apytiklslis – apie 300 g (Ekstra 405D)
1,5-2 stiklinės mėlynių džemo ( aš naudojau juodųjų serbentų tirštas sultis)
jei džemas pirktinis, saldus – labai tiktų įspausti 0,5 citrinos sulčių
3 lapų kepimo popieriaus – kepimo skardos dydžio.

Minkštą sviestą išplakame su cukrumi iki purios baltos masės.
Įmušame 2 kiaušinius, išplakame.
Dalimis beriame persijotus miltus ir maišome šaukštu ar  tiesiog rankomis. Tešla neturi būti pernelyg kieta, o pats gerumas tame, kad jos nereikia dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Pasitiesiame lapą kepimo popieriaus – ant jo sukrečiame pusę tešlos. Uždengiame kitu lapu ir kočėlo pagalba suformuojame blyną per visą kepimo skardą. Jei koks šonas išlenda per kraštus, galime vėl įkišti po popieriumi.
Užsiėmimas tikrai labai linksmas ir jaukus – su tuo puikiai susidorotų ir vaikai.
Nuimame viršutinį lapą ppieriaus ir tešlą įpjauname per vidurį. Su apatiniu lapu perkeliame tešlą ant kepimo skardos.
Kepame orkaitėje apie 8-10 minučių – nereikia, kad sukeptų.
Su antra dalimi tešlos padarome tą patį.
Kai vienas sluoksnis iškepa, perpjauname per vidurį, nupjauname nelygius kraštus. Pasidarome 4 vienodas dalis.
Kraštelius sumalame ar tiesiog gerai susmulkiname.
Pertepame visus sluoksnius džemu (aš tepiau tirštomis judųjų serbentų sultimis, tai truputį trūko  drėgmės, todėl negailėkite pertepimo). Viršutinę dalį aptepame ir apibarstome trupiniais.
Užklojame kepimo popieriumi, u-dengiame lentele ar kokiu lygiu daiktu ir paslegiame.
Per naktį subręsta, susiklijuoja visos dalys, o pjaustyti galime kaip tik norime – ir kvadratėliais ir trikampėliais, ir rombeliais.
Jei laikysite uždaroje dėžutėje, tai su kiekviena diena pyragas darosi vis skanesnis (išlauksite?)

Senovinis pyragas

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>