You are here: Pradžia » Saldumynai » Pyragai » Moliūgų pyragas Padėkos dienai

Moliūgų pyragas Padėkos dienai

Lauke oras toks tirštas, kad regis prisisemtum pilnas saujas ir statytum svajonių pilis.
Kaimynai kepa šašlyką, tai  dūmai stovi ligi pat dangaus.
Radau receptą moliūgų pyrago, kurį amerikiečiai kepa padėkos dienai ( Padėkos diena Amerikoje švenčiama lapkričio ketvirtą ketvirtadienį, o Kanadoje – spalio antrą antradienį).
Pas mus – Vėlinės – tai irgi lyg padėkos diena…
Ką tik ištraukiau pyragą iš orkaitės – nešiuos į svečius.

Moliūgų pyragas Padėkos dienai:
tešlai reikės – 210 g miltų (200 į tešlą , kiti – pabarstymui)
150g sviesto,
¼ a.š. druskos (tikrai ne cukraus :))
3 v.š. vandens
Įdarui reikės – 3 kiaušinių (ačiū už pastabas – buvau neįrašiusi)
100 g cukraus
500 ml moliūgų tyrės (t.y 2 litrai kubeliais supjaustyto moliūgo)
1 ind sutirštinto pieno
½ a.š. druskos
priekonių – 1 a.š. cinamono, ¼ a.š. muskatinio riešuto, ¼ a.š. gvazdikėlių, ¼ a.š sauso imbiero

Pradedu nuo moliūgų tyrės – aš issiviriau iš vakaro, bet darbas spartus – galima ruošti viską iš karto. Supjausčiau moliūgą kubeliais (kad nereikėtų sverti , seikėsiu litrais ), kad 2 l talpa būtų “pritrombuota”, užpyliau 400 ml vandens ir pavirinau 2-3 min. Pradžioje atrodo, kad skystis neapsemia moliūgų, bet kai vanduo užverda – jo pakanka. Kai matom, kad moliūgai suminkštėjo, nukaičiam ir nupilam skystį (neispilkit – išvirsit daržovių sriubą :)). Blenderiu padarau tyrę ir palieku atvėsti bent iki 40 laipsnių.
Toliau viskas vyksta labia spėriai. Darau tešlą – į virtuvinį kombainą dedu miltus, druską ir,įjungusi dedu po gabaliuką supjaustytą sviestą. Šią masę suberiu į dubenį ,užpilu 3 v.š. šalto vandens ir išminkau. Tešla labia smagi rankoms – lengva ir nelimpanti. Dedu į šaldytuvą, kol padarysiu įdarą.
Įdarui į dubenį įmušu kiaušinius, beriu cukrų, plaku mikseriu.Sudedu atvėsusią moliūgų tyrę ir plakdama supilu kondensuotą pieną, prieskonius.

Tešlą iškočioju į apskritimą, kad tešlos liktų formos krašteliams. Aš kepiau vientisoje biskvito formoje (dabar suku galvą kaip iš jos išimti :)), bet galima kepti atsegamoje formoje įklojus kepimo popieriaus į dugną. Ant išklotos tešlos supilu įdarą ir kišu į orkaitę 220 laipsnių 10 min , po to sumažinu temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepu 50 min.
Man pavyko išimti iš formos ir nesugadinti ! Valio !!!
Skonis – puikus. Saldu ? Taip, bet ne įkyriai, nes yra daug prieskonių, kurie nustelbia moliūgo skonį ir atrodo, kad valgai medaus putėsius (ne taip saldu :)). Tešlos pagrindas trapus ir neutralaus skonio – labai tinka su saldžiu įdaru.
Kepsiu dar tikrai – paprasta, greitai ir skanu. Išvaizda paprasta, todėl jei vaišinsite svečius, galite iš karto patiekti kiekvienam į lėkštutę su šviežiomis avietėmis, grietinėle ar ledais.
Aš jau nešu pas draugus :).

3 komentarų

  1. Pamirsot parasyti kiek kiausiniu reikia ;) Bet aciu uz recepta :)

    • Tikrai pamiršau :)
      Jau galvojau, kad teks laukti naujo moliūgų sezono, kad vėl kepti pyragą :), bet radau užrašus. Valio !!!
      Kiaušiniai – 3 :). O kiek dėjot Jūs? :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>