Kankinu orų ikonėlę telefone – vis tikiuosi, kad kažkas apsiriko – tuoj nušvis saulė ir šiluma pasivysim sostinę.
Bet kur tau, į langą barbena kruša. Mielai neriu į virtuvę kepti pyragų, daryti desertų – anytai – tiramisu, mamai – citrininį pyragą, o kur dar rabarbarų pana cota – užsukusiems svečiams, o dar datulių saldainiai… Štai ir vakaras nejučia
Kas dar neapsisprendėte kokį pyragą iškepti, kepkite Citrininį – greitai, paprastai, bet su saulėta nata – citrina visada suteikia optimizmo
Citrininis pyragas
1/2 citrinos žievelė
110 g cukraus
150 g miltų
2 kiaušiniai
150 g sviesto
1/2 a š kepimo miltelių
1 v š pieno
Glazūrai – 200 g cukraus pudros ir 2-3 v š citrinos sulčių
Cukruotoms citrinoms – 1 citrina, vanduo, 1/2 stiklinės cukraus
Plakame ( galima naudoti virtuvinį kombainą ) kiaušinius su cukrumi.
Supilame minkštą sviestą, suberiame nutarkuotą citrinos žievelę.
Dabar eilė miltų su kepimo milteliais, šlakelis pieno.
Tešlą supilame į kepimo formą – aš panaudojau atsegamą formą , formeles keksiukams ir dar mažulytes formeles bokšteliams.
Iš karto dariau 1,5 normos, o vietoje pieno dėjau trintos varškės – turėjau šaldytuve nepanaudotos kitiems patiekalams.
20-25 minutės 180 laipsnių orkaitėje – patikrinkite mediniu iešmeliu – pyragas turi tik lengvai rustelėti.
Jeigu norite papuošimui pasiruošti cukruotų citrinų, tai, supjaustę riekelėmis, užpilame vandeniu, kad gerokai apsemtų , suberiame cukrų ir viriname kol lieka tirštas sirupas. Galima citrinos griežinėlius padžiovinti ant kepimo popieriaus.
Glazūrai į dubenį suberiame cukraus pudrą ir dalimis įpilame citrinos sulčių – turi gautis kaip tiršta grietinė – ne varvanti nuo šaukšto, o solidžiai tįstanti.
Sukrečiame glazūrą ant pyrago ir pakaitintu peiliu išlyginame – kur ne kur , lyg netyčia, nuvarvinant ant pyrago šonų.
Puošimas – kiekvieno fantazijai ir atsargoms.