You are here: Pradžia » Saldumynai » Pyragai » Burokėlių Braunis

Burokėlių Braunis

Nuo rudens mano virtuvės karaliai – burokai. Bekaitaliodama jų pavidalus, pagalvojau, kad tikrai galėtų būti ir burokėlių desertas. Mąsčiau apie želė, kremą su sultimis, bet labai norėjosi ko nors šilto ir kvapnaus. Paieškojau (BBC Food) ir radau  burokėlių braunio receptą. Nebijau pasakyti, kad tai – vienas iš netikėčiausių šių metų atradimų mano virtuvėje. Per savaitę kepiau jau 3 kartus – tikrai kepsiu ir dar.
Gal Valentinui? Ir Valentinui tiks – sodriai raudonas, traškia plutele, su šokolado gabaliukais, o burokėlis prie ko? – visai netikėta jį pajusti, kad nusišypsai nejučia – taip žemiška ir miela.

Burokėlių braunisBurokėlių braunis Valentinui

Burokėlių Braunis 

3 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
400-500 g virtų burokėlių
200 g juodojo šokolado
100 g sviesto
1 a š kepimo miltelių
2 v š kakavos
100 g miltų

Burokėlių braunisBurokėlių braunis

Išmokau mintinai tiek kepdama :)
Originaliame recepte siūlo naudoti žalius burokėlius, juos sutarkuoti, kišti į mikrobangę ir tt. Nepripažįstu jokių mikrobangių, todėl :
450-500 g virtų burokėlių nulupam, stambiai supjaustę sudedam į virtuvinį kombainą – susmulkinti. Kaip ir galima būtų sutarkuoti stambia tarka, bet tas tarkis primena anų laikų valgyklą, todėl jeigu neturite kombaino, burokėlius supjaustykite smulkiais kubeliais.
Virš dubens pakabinkite kiaurasamtį ir suberkite burokėlius, kad nuvarvėtų ( nevisada kas nors išvarva – čia gal nuo burokėlių rūšies priklauso).
Kiaušinius išplakame su cukrumi iki purių putų.
Miltus su kepimo milteliais ir kakava persijojame į kiaušinių plakinį.
Šokoladą (dar maišelyje) sudaužom muštuku mėsai – reikia ne miltų ir ne gabalų, o nedidelių gabalėlių.
Sviestą sutarkuojame stambia tarka , suberame šokoladą. išmaišome.
Sudedame nuvarvintus burokėlius, išmaišom.
Supilame į kepimo popieriumi išklotą formą su aukštesniais krašteliais. Mano forma gal per didelė – gaunasi koks 3 cm tešlos sluoksnis, bet garantuotai iškepa ir būna daug :)
Kepame apie 30 min 170 laipsnių orkaitėje. Kiek skaičiau, braunis turi liūliuoti viduryje – čia skonio reikalas – po pusvalandžio pyragas apsitraukęs traškia plutele ir pagaliukas testui šlapias, bet neaplipęs tešla.
Paliekame atvėsti. Supjaustome rombais ar kvadratėliais.
Skanus net ir pastovėjęs 2-3 dienas – tada visi skoniai susilieja, mažiau jaučiasi burokėliai, gal nebe tokia trapi plutelė, bet toks drėgnas ir aromatingas…
Valentinui – širdelių formas padėkite ant kepimo popieriaus ir užpildykite formeles tešla – išspausti nelabai pavyks – bus nelygūs kraštai, nes pats pyragas minkštas ir purus, o plutelė susidaro tokia lengvai lūžtanti.
Viena kepyklėlė žadėjo pirkti receptą, paragavę. Parduodu :)Burokėlių braunisBurokėlių braunis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>