Jau kaip nešė, tai ir nunešė – net už didžiosios balos teko pabūti. Gimtadienis už kelių savaičių, o jau visą birželį mėgavausi dovanomis
Apkeliavusi pusę svieto, bandau sugaudyti braškių sezoną. O Londone – pats braškių metas. Wimbledon teniso turnyre būtina suvalgyti braškių su grietinėle ir cukraus pudra ( nes ne tokios jau ir saldžios tos braškės ), išgerti Pimm‘s arba šampano. Pamatyti šį teniso turnyrą buvo mano didelė svajonė, kuri išsipildė su kaupu – ne tik dvi dienas mėgavausi aukščiausio lygio tenisu, bet ir jaučiausi pasakų miesto, kuris vadinasi „Wimbledon“, gyventoja, besigėrinčia nuostabiausiais gėlynais, tvarka, stiliumi ir galybe teniso pasaulio mėgėjų. Linkiu ir jums tokios svajonės ir jos išsipildymo.
Braškių nevalgiau, Pimm‘s gėriau, už Ričardą Berankį „sirgau“.
Su cukrumi sutrintos braškės jau sugulė į šaldiklio stalčius. Girdėjau, kad jeigu kasdien dvi savaites suvalgytume po kilogramą braškių, užpildytume ne tik geležies konteinerius, bet ir papildytume organizmo vitaminų bei mineralų atsargas. Bet kas galvoja apie atsargas, kai vasarą Palangoje svečiai keičia svečius, progos – kitas progas, tortai – desertus Svarbu, kad tie desertai būtų vasariškai neįmantrūs ir greitai paruošiami – tokie , kaip šis braškių tortukas.
Braškių tortukas
500 ml grietinėlės
250 ml ricotos (Vilkyškių pieninės) arba varškės masė
250 ml trintų braškių su cukrumi
cukraus (keli šaukštai, nors kiekvienam pagal skonį)
200 g plikytos tešlos sausainių (pvz. Biržų duonos )
2 v š želatinos
Viskas vyksta itin greitai.
Želatiną (2 v š su kaupeliais) užpilame 4 šaukštais šalto vandens, kad išbrinktų.
Braškes nuplauname, nuimame lapelius. Smulkintuvo pagalba susmulkiname, užpylę cukrumi (kiekis priklauso nuo braškių saldumo ir jūsų skonio).
Dubenyje išplakame grietinėlę su keletu šaukštų cukraus.
Sudedame ricotą.
Želatiną ištirpiname karšto vandens vonelėje ir , plakdami, srovele supilame į grietinėlę.
Supilame trintas braškes.
Suberiame sausainius ir gerai viską išmaišome.
Proporciją sudedamųjų dalių galima keisti : tarkim 250 ml grietinėlės, 450 ml ricotos, 300 ml trintų braškių. Galima ir dar kitaip – tik 1 litrui masės reikėtų imti 2 šaukštus su kaupais želatinos.
Formos – kokias tik sugalvojate. Dugne galima išdėlioti griežinėliais supjaustytas braškes. Aš dariau du tortukus – vieną į susegamą formą, kitą – į lateksinę. Valgėme jau po 3 valandų – kas gi gali ilgiau laukti vasarą…:)
Kitas tortukas iškeliavo į Vilnių, į „SPRINGS“ parduotuvės atidarymą. Sakė – labai pritiko