Mane pribloškė statistika apie mėsos suvartojimą – 40 kilogramų per metus kiaulienos suvalgo vienas lietuvis. 90 kilogramų jautienos per metus suvalgo vienas anglas. Turint omenyje, kad mūsų šeima nesuvalgo 40 kg mėsos per metus, turiu įtarimą, kad kažkas suvalgo jos ženkliai daugiau…
Stveriu skaičiavimo mašinėlę – per dieną lietuviui tenka apie 110 g kiaulienos , o anglui – beveik 250 g jautienos.
Daug.
Vyras mojuoja atspausdinta informacija apie grupės vokiečių mokslininkų rekomendacijas vartoti kasdien po riekelę sūdytų lašinių. Raginama (ypač širdininkams ) valgyti kasdien po 20-30 gramų – lašiniai ne tik nedidina cholesterolio, bet ir valo organizme susikaupusius toksinus.
Na, aš ne mokslininkė, bet mano anytos (87 metų amžiaus) šaldytuve visada yra sūdytų lašinių, kuriuos ji pasikepa ir valgo su juoda duona . Ir turi jėgų kepti ne tik lašinius, bet ir pyragus
Nedrįstu konkuruoti su jos firminiu varškės pyragu, bet kadangi noriu pradžiuginti savuosius, kepu ir aš, tik truputį „patiuninguotą „
Anytos varškės pyragas (norma 21 cm skersmens formelei )
3 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
2 stiklinės miltų
200 g sviesto
0,5 kg varškės
1 nubrauktas a š kepimo miltelių
Nuo manęs:
2 v š kakavos
3 apelsinai
3 v š cukraus
1 šaukštas sviesto
Pasidarome tešlą – ją galima pasiruošti, kad ir prieš savaitę. Galima pasiruošti dvi normas, kad, reikalui esant , nustebinti visus greitai iškeptu fantastišku pyragu.
2 kiaušinius išplakame su ½ stiklinės cukraus iki putų.
Sudedame minkštą sviestą.
Suberiame miltus su kepimo milteliais ir kakava (galima jos nedėti ).
Išminkytą tešlą dedame bent kelioms valandoms į šaldytuvą.
Kol tešla noksta, ruošiam apelsinų džemą – nupjaustom odeles, išpjauname apelsino minkštimą.
Į keptuvę dedame sviestą, suberiame cukrų – kai pradeda karamelizuotis, suberiame apelsinų minkštimą. Troškiname tol, kol sulčių nebelieka.
Varškę (aš perku jau pertrintą ir skirtą kepiniams) išplakame su kiaušinio tryniu ir ½ stiklinės cukraus.
Baltymus išplakame atskirai ir po truputį sujungiame su varške.
Atsegamą kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.
Su stambia (burokine) tarka sutarkuojame 2/3 tešlos.
Sudedame apelsinų džemą ( galima dėti cukatus, razinas ).
Sukrečiame varškės masę. Užtarkuojame likusią tešlos dalį.
Kepame apie 50 minučių 1700 temperatūroje.
Mano protingoji anyta būtinai pagiria , kad mano pyragas skanesnis nei jos
Nesu tikra, kad skanesnis, bet kaip jį bekeptum – su kakava, be jos, su apelsinais ar riešutais, džiovintomis spanguolėmis ar cinamonu – jis skanus visada. Trapi tešla, sultinga ir puri varškė. Puikiai laikosi ( jei lieka :)).
O aš galvoju – viskas gerai, jei norisi pyragus kepti…