Keista buvo vasara.
Kai Vilniuje pamačiau skverus, nuklotus liepų žiedais, pagalvojau – „ei, mieloji – pakelk galvą – taip ir gyvenimas prabėgs nepastebėtas“. Liepų žydėjimą dar pagavau Palangoje. Bet ką aš apie liepas, kai jau kaštonai bumpsi…
Vis kažką užsuku žiemai – tai slyvų, tai bruknių ar pomidorų, tačiau kiekvieno sandėliuko pažiba – marinuoti agurkai.
Ši vasara buvo visai nederlinga agurkais, bet rudenėjant atsirado tikrų, lauke augusių agurkėlių.
Šį kartą bandau senovinį rusišką metodą.
Marinuoti agurkai
3 kg agurkų
2-3 čili pipirai
2 galvutės česnako
10-15 krapų skėčių
Marinatui:
3 l vandens
6 v š rupios druskos
14 v š cukraus
500 ml obuolių acto
5-6 lauro lapai
Agurkus pamerkiame 4 valandoms į šaltą vandenį.
Nuplautus agurkus sudedame į iškaitintus stiklainius, suberiame česnakų skilteles, krapus ir čili pipirus.
Užpilame verdančiu vandeniu , pridengiame dangteliais ir paliekame pusvalandį pastovėti.
Verdame marinatą – į užvirusį vandenį suberiame druską, cukrų, lauro lapelius , actą ir paviriname kelias minutes.
Nupylę vandenį nuo agurkų, užpilame verdančiu marinatu, užsukame dangteliais ir nešame į vėsią vietą.
Po savaitės nusprendėme atidaryti vieną stiklainį agurkų – geri :). Nei per sūrūs, nei per daug acto – tikiuosi, kad ir laikysis gerai – labai jau būna ne kas, kai atsidarai stiklainį, o agurkėliai – minkšti.
Taigi, lauksim žiemos