You are here: Pradžia » Karštieji patiekalai » Blynai » Blynų bokštas

Blynų bokštas

Vis žiūriu orų prognozes – gal kartais minusiuką kokį prognozuoja? – žiema tokia, kad net kailinėlių nebuvo kada pravėdinti.
O jau žiūrėk ir Užgavėnės, kai vysime iš kiemo net ir nebuvusią žiemą.
Draugė sako – aš tai kepsiu tuos tavo biskvitinius. O aš ką kepsiu? Norisi ko nors nepatirto ir naujo – guodžiuosi.
Idėją pamatau žurnale rusų kalba „Duona ir druska“.
Užgavėnių repeticijai – obuoliais sluoksniuotas lietinių blynelių bokštas su kepure.

Blynų bokštas su obuoliais

Sluoksniuotas ir kepurėtas blynų bokštas ( 6 bokštam, bet gali būti ir daugiau – priklauso nuo bokštų aukščio)

3-4 dideli obuoliai (pvz Jona Gold – turi būti kieti )
200 ml vandens
200 g cukraus
nykščio dydžio imbieras
Blynams:
200 g kvietinių miltų
50 g kukurūzų arba bulvių krakmolo
1/2 a š kepimo miltelių
500 ml pieno
2 kiaušiniai
žiupsnelis druskos
4 v š cukraus
100 g sviesto
truputis aliejaus kepimui ir keletas šaukštų į tešlą
Kepurei:
1 kiaušinio baltymas
2 v š cukraus
1 a š citrinos sulčių

Blynų bokštas su obuoliais

1.Pirmiausiai pasiruošiame tešlą blynams, nes ji turi „subręsti“.
Kiaušinius išplakame su cukrumi, įpilame dalį pieno.
Suberiame persijotus miltus, krakmolą, kepimo miltelius.
Plakant, kai tešla jau pasidaro be gumuliukų, supilame likusį pieną, įberiam žiupsnelį druskos , įpilame keletą šaukštų aliejaus.
2. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome plonomis riekelėmis (apie 2-3 mm).
3. Verdame sirupą – į vandenį suberiame cukrų, sudedame riekelėmis pjaustytą imbierą. Kai užverda, dalimis apverdame obuolių riekeles – štai kodėl reikėjo kietesnių obuolių – kad nesutižtų.  Kai obuolių spalva tampa skaidri, ištraukiame iš sirupo, dedame kitus.
4. Kepame blynus – pilame po samtelį tešlos į gerai įkaitintą ir truputį aliejumi pašlakstytą keptuvę, sukiojame tol, kol tešla išsilieja per visą keptuvę. Iškeptą blyną dedame ant lėkštės ir patepame lydytu sviestu, po to sekantį ir tt.
5. Išspaudžiame iš blynų rutuliukus – aš naudojau puodelį plonesniu kraštu, o iš vieno blyno išspaudžiau po 4 apskritimėlius.
6. Ant skardos, padengtos kepimo popieriumi, dedame skrituliuką blyno, obuolį, vėl skrituliuką ir tt – aukštį darome kokį tik norim – tik tiek, kad aukštesni bokšteliai valgant nori pabėgti.
7. Išplakame baltymus, po truputį suberdami cukrų, supilame citrinos sultis arba žiupsnelį citrinos rūgšties. Uždedame po kepurę ant kiekvieno bokšelio, kepame apie 5 min įkaitintoje orkaitėje.

Blynų bokštai su obuoliais

O kur dėti blynų iškarpas? Aš išsiplakiau dvigubą baltymo kiekį, dalį sudėjau ant bokštelių, o į kitus baltymus pamaknojau blynelių likučius ir pakepiau orkaitėje – gavosi puikūs sausainukai :)
Ir dar – negi išpilsi  sirupą, kuriame virė obuoliai – su imbieru ir obuolių aromatu – palieku virti sirupą, kol sutirštėja. Įspaudžiu sitrinos sulčių – puikus ir nepaprastai kvapnus padažas prie blynų (ir jokių atliekų :))

Blynelius galima išsikepti iš anksto – tada bokštelius surinkti – viens du :) Galų gale, Užgavėnės – proga prisiminti papročius, pabūti kartu, neskubant išsikepti blynų, pasijuokti ir nusiteikti Gavėniai.

Žeima žeima, mauk iš keima…

2 komentarų

  1. Komentaras ne vietoje, bet nepaprastai gaila ankstesnio dizaino svetainės. Viskas buvo sava, pažįstama. Ir archyvai sudėlioti pagal metus, ir įdomūs tekstai prie kiekvieno recepto. Dabar visko daug, dar ir reklama prisidėjo. Sėkmės ir naujų receptų.

    • Ačiū, kad skaitote – tikiuosi rasite viską, ko ieškojote. Niekas niekur nedingo, o ir reklama – ne visada priešas.
      Ačiū už palinkėjimus – tikiuosi nustebinti ir pradžiuginti naujais įrašais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>