Ir kaip jums sekasi gyventi euro zonoje?
Nustojote skaičiuoti, versti į litus ir atgal? Etiketės mirguliuoja skaičiais – o tu žmogus rinkis, kuris skaičius artimesnis tavo piniginei.
Turgelyje dabar visi matematikai – apsišarvavę skaičiavimo mašinėlėmis, talmudais su kainų lentelėmis. Atrodė – viens ir viskas, juk kitose šalyse seniai atsiskaitydaome eurais, o vistiek norisi dar paskaičiuoti, pavartalioti tai į litus, tai vėl atgal.
Bet užtai viskas atrodo taip pigu (kol nematai sąskaitos likučio :)). Juokiuosi, kad tokio prabangaus vyno už litus nepirkdavau, o eurais mokant atrodo visai nebrangu.
Vadinasi, gyvename geriau…
Besidairant ko nors neskubiam savaitgaliui, nusipirkau ančių ketvirčių. Puotausim.
Glazūruota antiena , moliūgo košė ir kepti burokėliai ( 2 asm)
2vnt ančių ketvirčių
4 vnt nedidelių burokėlių
druskos, pipirų, daržovių pastos arba prieskonių antienai
Glazūrai:
1 obuolio
2 v š rudojo cukraus
1 v š sojų padažo
2 v š vyno acto
100 ml sultinio, alaus arba vandens
dar labai tinka kelios kadagio uogos
Moliūgo košei:
500 g muskatinio moliūgo
100 ml grietinėlės
druskos, pipirų
kepimo popieriaus, špagato ar storesnio siūlo
Pasiruošiam 3 paketus:
1. ančių ketvirčius pasūdom, papipirinam, suprieskoniuojam – geriau iš anksto. Kadangi man iš anksto nepavyko, ištryniau ketvirčius su daržovių pasta, kuri mane gelbėja tais atvejais, kai reikia greitai ką nors pamarinuoti arba kai tingiu sriubai ar padažui nusilupti svogūnus , imbierus ir kitas daržoves. Taigi daržovių pastą pasidarau iš svogūnų galvų, česnako (nedaug), imbiero, saliero lapkočių, druskos ir šlakelio aliejaus. Viską stambiai supjaustau ir smulkintuvo pagalba sumalu . Pagardinu negailėdama druskos ir įpilu aliejaus. Tokią pastą laikau šaldytuve – ji mano didysis pagalbininkas net gardinant salotas.
Pamarinuotą antieną įvyniojame į kepimo popierių, aprišame, kad neišsivyniotų.
2. nuvalytą muskatinį moliūgą įvyniojam į kepimo popierių ir aprišame.
3. nuvalytus burokėlius perpjaunam pusiau , pabarstom druska, įvyniojame į kepimo popierių, aprišame.
Dedame į kepimo skardą arba didesnę formelę. Kepame 170-180 laipsnių orkaitėje .
Pasiruošiame glazūrą – supjaustytą obuolį patroškiname rudojo cukraus, acto, sojos padažo, sultinio (gal turit alaus?) mišinyje. Susmulkiname iki tyrės.
Po 1-1,2 valandos(smeikite pagaliuku patikrinti ar minkštai sminga), išimame paketą su moliūgu. Stambiai supjaustome, susmulkiname smulkintuvu, įpilame grietinėlę, įberiame truputį druskos.
Dabar eilė paketo su antiena – atsargiai prakerpame – nevyniokite, nes apsideginsite karštais ančių riebalais – aptepame ketvirčius obuoline tyre ir dar pakepame 10-15 min.
Serviruojame. Burokėlius supjaustome smulkiau – riekutėmis ar skiltelėmis. Sakysite, trūksta padažo? Tikrai ne. Nors burokėliai sausi, bet su moliūgo koše labai dera, o antiena su ta obuolių plutele, tai šventė gomuriui.
Nors burokėliai mūsų virtuvėje ne svečias , o sugyventinis, bet kepti popieriuje – mano favoritai. Kažkaip pasikeičia skonis, tekstūra – kažkas paprastai nepaprasto.
Neskubūs pietūs be didelio zujimo po virtuvę – gražiai , švariai, skaniai.