You are here: Pradžia » Karštieji patiekalai » Daržovės » Moliūgų sluoksniuotis (a la lazanija)

Moliūgų sluoksniuotis (a la lazanija)

Jau ir pačiai juokas ima, kad beveik kasdien apie moliūgus rašau. Diena veja dieną, vienas įvykis – kitą, o aš apie tą patį. Vienas iš sveikos mitybos principų byloja, kad dienos bėgyje maisto produktai neturėtų kartotis , kitas – valgyti sezoninius ir vietinius produktus. Atrodo, nei vieno šių principų nepažeidžiau (ryte tik dar sultis spaudžiau iš moliūgo – apelsinas, keletas obuolių, kriaušė ir moliūgas – labai sekmadieninės sultys :)). Kadangi diena buvo kupina bendravimo ir susitikimų, turbūt šiandien savo žodžių normą išsėmiau – be didelių įžangų noriu papasakoti apie Moliūgų lazaniją. Gal tiesiog apkepą ar sluoksniuotį – lazanija pavadinau todėl, kad paruošimas labai panašus.
Moliūgų sluoksniuotis (a la lazanija :)) 4 asmenims reikės:


500 g kalakutienos faršo (iš krūtinėlės)
1,5 kg moliūgo
1 morkos
10 cm poro
1/2 paprikos
1 saliero kotelio
10 vnt. šampinjonų
3 skiltelės česnako
druskos, kari prieskonių,pipirų mišinio, aliejaus kepimui ir į kepimo formą

Padažui –  sluoksniams „sutvirtinti“reikės :
2 v.š. miltų (be kaupo)
2 v.š. aliejaus
500 ml pieno

Pradedu ruošti mėsytės sluoksnį – į keptuvę pilu aliejaus, kario – kai aliejus įkaista, sudedu susmulkintas morkas, supjaustytą porą,salierą, papriką. Kai viskas lengvai apkepa, sudedu kalakutienos faršą – medine mentele išlyginu per visą keptuvę ir „gnaibau“, kad sutrupėtų mažais gabaliukais. Truputį druskos, pipirų mišinio. Pradžioje mėsytė išleidžia savo sultis – kepu tol, kol jų beveik nelieka, tada užpilu vandens, kad apsemtų kalakutienos ir daržovių mišinį ir , uždengusi dangčiu, troškinu apie 15 min – per tą laiką skystis išgaruoja. Kitoje keptuvėje pasikepinu šampinjonus su česnaku – juos sudedu į bendrą troškinį ,prieš jį nukaičiant.
Į keptuvę (kurioje kepinau šampinjonus) įpilu 2-3 šaukštus aliejaus , suberiu miltus ir juos „ištirpinu“ aliejuje.TAISYKLĖ – siekiant, kad padaže nesusidarytų gumulėliai, miltus pirmiausiai reikia išmaišyti su aliejumi (sviestu), nes tik riebaluose miltai nesušoka gumulėliais, o tada jau galima skiesti –pienu, vandeniu, sultiniu .Kaitinant ant mažos ugnies, labai sąžiningai maišant, po truputėlį supilu pieną.
Moliūgus susipjaustau tarkele, kuri smulkina storesnėmis riekutėmis (2-3 mm).
Kepimo formą (aukštesniais kraštais )patepu aliejumi ir kloju pirmąjį moliūgų sluoksnį. Truputėlį druskelės, pipiriukų ir dedu pusę daržovių ir kalakutienos troškinio. Vėl sluoksnis moliūgo , paskirstant pilu trečdalį padažo, vėl troškinys,vėl moliūgas ir visas likęs padažas.
Kepimo formą kišu į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę, pridengusi folija. Kai girdžiu, kad krašteliuose jau burbuliuoja, nuimu foliją ir kepu 10-15 minučių – moliūgai labai greitai iškepa – neperlaikykit. Galima apibarstyti tarkuotu sūriu, žalumynais.
Negaliu pasakyti, kad galima atpjauti ir į lėkštę įdėti gražų gabalėlį – gal tai nėra patiekalas prabangiems svečiams, bet šeimynai ir artimiems draugams – pasaka. Lengva, subtilu – valgai ir sveiksti :). Jei norisi „tvirtesnio“ maisto, išsivirkite ryžių – kepimo formoje lieka nepaprastai skanaus sultinio.
Skanaus!

2 komentarų

  1. Labai fainas ir lengvas rašymo stiliukas! Маn labai patinka.:) Tik įdėkite daugiau nuotraukų, jos labai pagyvintų puslapį :) Daugiau spalvų! :))
    p.s. labai laukiu jūsų fantastiško skonio varškės užtepų receptūros. :)
    Monika

  2. Pažadu ir daugiau nuotraukų ir užtepų – dabar ne jų sezonas :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>